Thứ Ba, 4 tháng 5, 2010

Myter og fakta om fruktbarhet

Myter og fakta om fruktbarhet
Skrevet av Martha Klem
søndag 17. februar 2008

De fleste som har prøvd å bli gravide en stund uten å lykkes har nok fått med seg mange velmente råd på veien. Men hvor mye av dette er egentlig sant, og hvor mye er bare myter?

Det kan ta litt tid å bli gravid, men det viktigste dersom man ikke lykkes i å bli gravid innen et år er å få sjekket om det er noen helsemessige problemer som er årsaken. Oppsøk derfor lege for å få sjekket hormonnivåer, sædkvalitet o.l.


Sex 14 dager etter mens - MYTE
Ikke alle kvinner har 28 dagers syklus med eggløsning midt i syklusen.


Bringebærblad - MYTE
Bringebærblad kan være positivt når man er gravid, men gjør ikke noe med fruktbarheten.


Slimløsende hostesaft - MYTE
Tanken er at hostesaften skal tynne ut slimet i skjeden, på samme måte som den gjør med slimet i lungene, og dermed gjøre det lettere for sædcellene å svømme i.
Det kan til en viss grad stemme, men det finnes ingen vistenskaplige bevis for at det øker sjansen for å bli gravid. Mengden slim er like viktig som konsistensen, og hostesaften vil ikke påvirke dette.

La mannen bruke boxershorts - SANNHET
Sædcellene trives ikke i varme omgivelser, og det er nettopp derfor testiklene henger litt ut fra kroppen. Temperaturen i pungen er normalt ca. en halv grad lavere enn i resten av kroppen. Bruker mannen trange underbukser vil testiklene ligge inn mot kroppen, og temperaturen vil øke. Løse boxershorts er derfor bedre for sædcellene.

Organisk mat, renset vann og basisk mat - USIKKERT
Her kommer det an på hvem man spør. Akupunktør Amy Dickinson sier til Daily Camera at sprøytemidler i ikke-organisk mat kan skade kvinnens egg. Mange kjemikalier som brukes i matproduksjon minner ofte om østrogen, og kan forstyrre hormonbalansen.

Syrerik mat, som sukker, sitrusfrukter og korn kan i følge de samme kildene senke pH-verdien i skjeden, noe sædcellene ikke liker.
Grønnsaker, spirer og frukter som ikke er sitrusfrukter regnes som basisk mat. De har i tillegg den fordelen at de inneholder stoffer som hjelper til med å holde blodårene sunne, og kan hjelpe til med å forebygge spontanabort, og forberede livmorslimhinnen til egget skal feste seg.

Robert Gustofson, som er lege ved Colorado Centre for Reproductive Medicine ved Avista Hopsital, sier til Daily Camera at det ikke er bevist at noen matvarer øker sjansen for å bli gravid. Men det skader ihvertfall ikke, sier han.

Sex ved fullmåne - MYTE
Menstruasjonssyklusen kan sammenfalle med månefasene, men det hjelper lite om månen er full hvis du ikke har eggløsning da.

Adoptere - MYTE
"Alle" kjenner noen som har blitt gravide etter å ha adoptert, men forskning har ikke påvist noen sammenheng.

Drømmer om graviditet - MYTE
Drømmer har ingen effekt på fruktbarheten. (Gustofson til Daily Camera)

Avslapping - USIKKERT
Normalt stress, som det å bruke forskjellig metoder for å finne ut når man er mest fruktbar (FAM, eggløsningstester osv), har ingen negativ påvirkning på fruktbarheten - snarere tvert imot.

Ekstremt stress kan påvirke fruktbarheten. Du trenger progesteron for å holde deg gravid. Når kroppen er stresset produserer den mer av streshormonet cortisol, og mindre progesteron. (Akupunktør Amy Dickinson til Daily Camera)

Akupunktur - SANNHET
Akupunktur kan øke sjansene for at egget skal feste seg, og kan bedre blodsirkulasjonen i livmoren. (Journal of Fertility and Sterility, 2003)


Sunn kroppsvekt - SANNHET
Både overvekt og undervekt kan minske sjansene for å bli gravid.

Orgasme hos kvinnen - USIKKERT
Etter seksuell opphisselse vil livmortappen dyppes ned i sæden dersom mannen har fått orgasme først. Dette skjer uavhengig av om kvinnen har fått orgasme eller ikke.
Om den kvinnelige orgasmen hjelper på sjansen for å bli gravid er usikkert, men den hjelper ihvertfall for å ha det moro mens man prøver. ;)


Kilder:
Daily Camera
Discovery Health
WebMD
Teen Wire

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét